Cilt Lekesi

  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Cilt Lekesi


Cilt lekeleri olarak adlandırılan cilt üzerindeki görünüm, deri üzerindeki melanin pigmentinin aşırı veya az salgılanması sonucu deri üzerinde açığa çıkan açık veya koyu renkli ton farklarıdır. Genelde hiper pigmentasyon adı verilen aşırı koyulaşma cilt lekeleri olarak adlandırılır. Güneş, beslenme, doğum, hormonal değişimler, aşırı ısı, bazı kozmetik ürünler ve kimyasallar yüzünden cilt lekesi görülebilir.



Cilt Lekeleri Neden Oluşur


Esasen melanosit (deride melanin üreten hücreler) ismi verilen hücrelerin aşırı çalışması sonucu salgılanan melanin üretiminin az ya da çok oluşması deri renginde değişikliklere neden olur ve cilt lekeleri oluşur. 

Deride oluşan lekelenmeler daha çok yüz, boyun ve el üstleri gibi daha fazla güneşte kalan deri bölgelerinde görülmekte ve koyu tenli kişileri daha fazla etkilemektedir. Aslında genellikle kozmetik bir problem yani bir görüntü kirliliğinden ibaret olan deri lekeleri ileri boyutlardaysa kansere neden olabilir.

Cilt lekelerinin oluşma nedenleri; 
  • Güneş ve solaryuma maruz kalmak
  • Hormonal değişiklikler
  • Sistemik ve enfeksiyon kökenli hastalıklar, 
  • Bazı ilaçla
  • Yanlış kozmetik kullanımı  
  • Aşırı ısıya maruz kalmak
  • Asit veya baz gibi maddelerle temas
Cilt lekeleri doğuştan oluşabilir doğum lekeleri bunun en güzel örneğidir. Cilt lekeleri iyi huylu leke ve kötü huylu leke olarak halk arasında ikiye ayrılır. İyi huylu lekeler görünüm kirliliği yani kozmetik rahatsızlıklar dışında insan sağlığına zarar vermez. Ama kötü huylu lekeler kansere varabilen tehlikeleri barındırırlar. Aniden ortaya çıkan ve hızla yayılan lekelenmeler kötü huylu lekelenmelere örnektir.


Cilt Lekesi Tedavisi


Leke tedavisi öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılır. İlk safha lekeler oluşmadan önce yapılacak koruyucu bakımdır. Bunun için mümkün mertebe güneşten korunmak lazımdır. Ancak insanlar bunu güneş koruyucularla çözdüklerini düşünüyorlar oysa oldukça fazla yanılıyorlar. Hele yüksek faktörlü güneş koruyucuların sizi koruyacağını düşünmek oldukça büyük bir ahmaklık. Güneş kremi, faktörüyle güneşten korunma arasında bağlantı yoktur. Faktörler sizin güneşten korunacağınız zamanı belirler. Yani 20 faktör sizi 2 saat korurken 50 faktör sizi teoride 5 saat korur. Ama bu teoride çünkü her kremin üzerinde bir alana sürülmesi gereken ml yazılır bu 1 cm2 ye 2ml dir ve size terledikçe suya maruz kaldıkça yenileyin derler. Ama siz nasılsa güneş koruyucu kullandım diye yeterince korunma sağlamazsınız zaten güneş koruyucu kullanmanıza rağmen lekelenmenizin nedeni de budur. Bu yüzden güneşe maruz kalmamak fiziksel olarak korunmak en önemli korunmadır. 

Sonrasında c vitamini serumu kullanarak hem lekelenmeyi hem de oluşan lekeleri engelleyebilirsiniz. C vitamini yaz kış kullanılabilir yaşlanma belirtilerini geçirir ve lekeleri geçirir lekelenmeleri engeller. Anti oksidan ve anti aiging etkisi gösterir. Ama dikkat etmeniz gereken şey c vitamini serumlarını sadece gece kullanmaktır. C vitamini serumlarına çok para vermenize gerek yok doa kozmetik sitesinden c vitamini 20 lira gibi bir fiyata satın alabilirsiniz. Şuradan bakabilirsiniz C Vitamini Serumu


Cilt Lekesi Kozmetikler


Lekelerin tedavisinde oluşmadan engellemek için bunlar yapılabilir oluşmuş lekeler için kozmetik ürünler kullanabilirsiniz ama bunda dikkat etmeniz gereken ürünlerin içinde olması gereken maddelerdir. C vitamini serumlarını zaten kullanmalısınız, bunu haricince glikolik asit, laktik asit, b3 vitamini (niyasin), alfa arbutin, belides, çeşitli peptidler, kojik asit gibi maddeler olmalıdır. Ancak her durumda saf c vitamini serumları vazgeçilmeziniz olsun işinizi çok kolaylaştırır.


Cilt Lekesi Kimyasal Peeling


Aslında lekeler ne kadar yüzeysele kurtulmanız o kadar kolaydır, ama bunun temel öğelerinden birisi ölü derinin ve lekeli bölgenin soyulmasıdır bunun için lazerler veya kimyasal peelingler uygulanır. en Çok kullanılan kimyasal peeling asitleri glikolik asit, laktik asit ve TCA (trikloroasetik asit) gelir. Kimyasal peeling güvenilir ve hızlı sonuç veren bir metoddur. Kimyasal peelingi güzellik merkezlerinde yaptırabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Konuyla ilgili olarak kimyasal peeling cilt lekeleri yazımı inceleyebilirsiniz.


Cilt Lekesi Lazer


Cilt lekelenmeleri için lazerle soyma da yaptırabilirsiniz. Genelde güzellik merkezlerinde yapılan bu uygulama hem pahalı fiyatı hemde ciltte lazer ışınlarının leke bırakma ihtimaline karşı son yıllarda daha az tercih edilmeye başlanan bir metotdur. Bunun haricinde dermabrazyon vb. fiğer yöntemlerle cildin soyulması amaçlanır ve bu yöntemler cildin soyulması mantığına dayanır. Ama cilt üzerinde leke bırakmayan evde yapılabilen kimyasal peeling yöntemleri varken o fiyatlara lazer, dermaroller, dermapen, dermabrazyon gibi yöntemler kullanmak gene sizin seçiminiz olur.

Paylaş

Gül yağı ve Gül suyunun cilt için kullanımı ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Cilt Lekesi
4/ 5
Oleh
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş